Dua Lipa, Katy Perry i Jenna Ortega. Celebrity vyzývají k příměří v Gaze a k solidaritě s palestinským obyvatelstvem (2024)

Dua Lipa, Katy Perry i Jenna Ortega. Celebrity vyzývají k příměří v Gaze a k solidaritě s palestinským obyvatelstvem (1)

#politika

#izraelsko-palestinský konflikt

Po vzdušném útoku Izraele na oblast Rafáhu na jihu Pásma Gazy se po měsících války zvedla další vlna odporu proti izraelským operacím a lidé volají po trvalém příměří. To požadují i některé celebrity, které vyzdvihují absenci lidskosti a nutnost humanitární pomoci.

30.5. by @eevelka

Lidem v Gaze hrozí hladomor

Izraelská ofenziva, která v úterý vstoupila do centra Rafáhu, vyhnala už téměř milion Palestinců a Palestinek z jejich domovů. Ti se masově přeunuli do stanových táborů podél pobřeží Gazy, které se rozkládají na délce více než 16 kilometrů, a ve kterých lidé žijí v katastrofálních podmínkách – nemají přístup k čisté vodě, elektřině ani k jídlu.

Humanitární dodávky do Pásma Gazy jsou navíc výrazně omezeny kvůli uzavření hlavních hraničních přechodů a palestinské obyvatelstvo je tak v pasti. Kromě toho, že jsou i humanitární zóny terčem rozsáhlých izraelských útoků, hrozí lidem ve stanových táborech hladomor.

Více se k aktuální situaci v Pásmu Gazy dočteš tady👇

I přesto se ale nezdá, že by mezinárodní společenství chtělo na rozsah probíhající katastrofy v Pásmu Gazy nějak výrazněji reagovat. Mezinárodní soudní dvůr v Haagu sice Izraelinařídil, aby na jihu Pásma Gazy zastavil vojenskou ofenzivu, země v čele s Benjaminem Netanjahuem ale rozhodnutí ignoruje a dál pokračuje v operacích které vyhnaly z domovů miliony civilistů a stály život nejméně 30 tisíc lidí.

Vzhledem k rozsahu humanitární katastrofy, která se v Pásmu Gazy odehrává, se mnoho celebrit rozhodlo veřejně palestinský lid podpořit. Svou solidaritu vyjadřují nejčastěji skrze sociální sítě a mnohdy vyzývají k pozastavení bojů a k obnovení humanitární pomoci pro obyvatelstvo Gazy.

Jenna Ortega

Jenna Ortega se pro zastavení bojů v Gaze vyslovila opakovaně. Na svém Instagramu sdílela příspěvěk, který násilí odsuzuje, a vyzvala k příměří. Herečka také podpořila Palestine Children's Relief Fund, který se dlouhodobě zaměřuje na mladistvé zapojené do izraelsko-palestinského konfliktu. V říjnu 2023 pak podepsala petici Artists4Ceasefire, která vyzývala k okamžitému příměří a k propuštění rukojmí, a kterou podepsaly stovky světových umělců a umělkyň.

Jen před pár dny sdílela Jenna Ortega globální výzvu All Eyes On Rafah, která upozorňuje na útoky Izraele na humanitární zóny v oblasti Rafáhu. „Masses debating over a ceasefire while thousands upon thousands of children continue being slaughtered. Where is the humanity,“ napsala k příspěvku.

Dua Lipa

Podobně jako Jenna Ortega, i Dua Lipa podepsala petici Artists4Ceasefire a sdílela na svém Instagramu výzvu All Eyes On Rafah, spolu s požadavkem na okamžité a trvalé příměří. „Burning children alive can never be justified. The whole world is mobilizing to stop the Israeli genocide. Please show your solidarity with Gaza,“ napsala na stories.

Řízení o genocidě v Gaze:

  • Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva na paletinských územích Francesca Albanese uvedla, že existují „rozumné důvody“ domnívat se, že Izrael „páchá na Palestincích v Gaze zločin genocidy“. Podklady pro to předložila v reportu „Anatomie genocidy.
  • Izrael se proti její vyjádření ohradil a označil jej za „ostudné“. Že by Izrael páchal genocidu odmítá také prezident Biden.
  • O tom, zda se Izrael dopouští genocidy bude rozhodovat Mezinárodní soud v Haagu, který má případ na stole od Jihoafrické republiky. Finální verdikt můžeš padnout až za několik let.
  • Musí být totiž jednoznačně podloženo, že Izrael jedná s „úmyslem o systematické zničení, celé nebo části,etnické,rasové,náboženské, nebonárodnostnískupiny“.
Dua Lipa, Katy Perry i Jenna Ortega. Celebrity vyzývají k příměří v Gaze a k solidaritě s palestinským obyvatelstvem (5)Dua Lipa, Katy Perry i Jenna Ortega. Celebrity vyzývají k příměří v Gaze a k solidaritě s palestinským obyvatelstvem (6)

Ariana Grande

Palestine Children’s Relief Fund podpořila sdílením odkazu na Instagramu i Ariana Grande. Její příspěvek upozorňoval na humanitární krizi a vyzýval k pomoci obětem konfliktu. Zároveň se umělkyně připojila k výzvám k okamžitému příměří a podpořila humanitární pomoc pro lidi v Gaze .

Kehlani

Kehlani před pár dny zkritizovali své kolegy a kolegyně z hudebního průmyslu za to, že se veřejně k situaci v Gaze nevyjadřují. V emotivním videu na Instagramu vyzvali umělectvo, aby nezůstávalo lhostejné k utrpení nevinných lidí. Zdůraznili také, že bez lidí nemůže umělectvo prodávat alba ani vyprodávat koncerty, a apelovala tak na lidskost svých fellow artists. „idc about the roll out the formula the strategy the algorithm at this point i’m begging U TO BE PEOPLE. BE A f*ckIN HUMAN BEING,“ napsali k videu.

*Kehlani jsou nebinární a upřednostňují pronouns they, proto o nich referujeme v třetí osobě čísla množného.

Katy Perry

Katy Perry sdílela ve středu grafiku od UNICEF, která vyzývala k okamžitému příměří a ukončení násilí proti dětem. Zpěvačka tak upozornila na katastrofální rizika pro děti v Rafáhu, které ztratily své domovy i rodiny. V příspěvku je zdůrazněno, že tisíce dětí jsou zraněny, podvyživeny, traumatizovány nebo žijí s postižením, a že musí být chráněny.

Bella Hadid

Modelka Bella Hadid, která má palestinské kořeny, a která se k izraelsko-palestinskému konfliktu dlouhodobě vyjadřuje, zveřejnila v úterý na svém Instagramu příspěvek podporující palestinskou kulturu a upozorňující na dění v Gaze. Sdílela v něm fotografii v tradičním palestinském oděvu a vyzvala své fanoušky a fanynky, aby se o aktuální situaci informovali.

„If you don’t know what’s happening right now in Gaza, watch my stories (and find other accounts leading to Palestinians on the ground) and please educate yourself on the on going occupation and genocide that is happening RIGHT NOW in Gaza. Do not be desensitized to the horror that is being endured by the Palestinian people,“ napsala modelka.

Chrissy Teigen a John Legend

Modelka Chrissy Teigen a její manžel John Legend věnovali 200 tisíc dolarů organizaci Save the Children na podporu humanitární pomoci v Gaze. Zpěvák na svém Instagramu napsal, že situace v Gaze je katastrofální a že děti a jejich rodiny potřebují více než jen slova, podle něj potřebují konkrétní činy.

„Nowhere is safe in Gaza. Children are being killed at a devastating rate, whole families are being wiped out. The worst-case scenario is becoming a reality. Children and their families need more than words, they need action,“ napsal Legend.

The Weeknd

Zpěvák The Weeknd přislíbil 2,5 milionu dolarů na pomoc rodinám v Pásmu Gazy, které budou darovány z jeho humanitárního fondu XO, který pomáhá bojovat proti hladu ve světě. Z daru, který se rovná asi čtyřem milionům nouzových jídel, bude financováno 820 tun potravinových balíčků, které by mohly nasytit více než 173 tisíc Palestinců a Palestinek po dobu dvou týdnů.

Dua Lipa, Katy Perry i Jenna Ortega. Celebrity vyzývají k příměří v Gaze a k solidaritě s palestinským obyvatelstvem (7)

#politika

#izraelsko-palestinský konflikt

Studentské protesty proti dění v Gaze se stupňují. Přelevájí se i do Evropy

@_00_3_12

Mezi další celebrity, které v minulosti vyjádřily solidaritu s palestinským obyvatelstvem, se řadí také herečka Angelina Jolie, zpěvák Zayn Malik, herec Mark Ruffalo nebo herečka Emma Watson.

Pokud chceš i ty přispět na humanitární pomoc v Gaze, vybírat můžeš třeba z následujících sbírek a organizací:

Evel BeníškováRáda čtu knížky, nejradši ty od Hemingwaye. Píšu (si), po večerech piju pivo a u toho hraju karty. Občas víno, občas šachy, ale to se ještě učím. Mou láskou je Kanada, kde bych chtěla jednou žít. A třeba tam i napsat knihu.

Diskuze

Vstoupit do diskuze
Dua Lipa, Katy Perry i Jenna Ortega. Celebrity vyzývají k příměří v Gaze a k solidaritě s palestinským obyvatelstvem (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5773

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.