Gabriels leven werd een hel, door een foutje van de overheid: 'Ik ben kapot gemaakt' (2024)

Ga naar de inhoud

Onterecht verdacht

Door

Roel Schreinemachers

Een klein foutje van de overheid maakt het leven van Gabriel Malki al jaren tot een hel. Hij stond in het systeem als verdachte van een delict met harddrugs en heeft al jaren een hele reeks overheidsinstanties achter zich aan. Onterecht, maar het valt niet mee zijn naam te zuiveren. Toch lijkt dat nu te lukken.

Het is een taai gevecht dat nu al vier jaar duurt. "Het heeft heel veel pijn en moeite gekost." Maar Gabriel is vastbesloten om niet op te geven. Eindelijk begint zijn vasthoudendheid nu zijn vruchten af te werpen en gloort er licht aan het einde van de tunnel.

Bevestiging van zijn onschuld

Kortgeleden komt eindelijk dat ene mailtje binnen waar Gabriel al zo lang op wacht. De politie bevestigt dat hij jarenlang onterecht in hun systemen heeft gestaan. En wat zelden gebeurt: de politie geeft een zogenaamd ‘sepot 01’ af, de bevestiging dat hij ten onrechte als verdachte is aangemerkt.

De problemen beginnen vier jaar geleden. Gabriel runt een bureau in Enschede, dat zorg verleent aan zo'n tien mensen met een hulpbehoefte. In november 2021 zegt de gemeente het contract plotseling op vanwege vermoedens van fraude. Waar die vermoedens vandaan komen? Daar kan Gabriel alleen maar naar raden. Maar het contract, ter waarde van 400.000 euro per jaar, is hij kwijt.

Rechercheurs posten dagen voor zijn huis

Daar blijft het niet bij. Het gaat van kwaad tot erger. Al snel krijgt Gabriel ook andere overheidsinstanties achter zich aan. Zo neemt het UWV hem onder de loep omdat de uitkeringsinstantie fraude vermoedt met de ziekteuitkering van de moeder van zijn kinderen. Geen middel wordt geschuwd om dat te bewijzen, zo blijkt wel uit de observatieverslagen dieGabrielna lang aandringen te zien krijgt.

In die verslagen valt te lezen hoe rechercheurs dagenlang voor het woonhuis vanGabrielposten en alles wat er gebeurt tot in detail vastleggen: van het tijdstip dat zijn kinderen naar school gaan tot de kleur van de jurk die ze dragen. En over de moeder van zijn kinderen tekenen ze op dat ze 'met een normale stevige tred loopt' en 'geen afwijkend loopgedrag vertoonde'. Kortom: die uitkering zal wel onterecht zijn.

Gabriel Malki. © RTL Nieuws

De problemen blijven zich opstapelen. Al snel neemt ook de afdeling intensief toezicht van de Belastingdienst Gabriel onder de loep. Routineonderzoek, zo wordt hem gezegd. Maar zo voelt het niet. En de bank wil geen zaken meer met hem doen, omdat er vermoedens bestaan van witwassen."Ik heb wel momenten gehad dat ik geen zin meer had in het leven", zegt hij.

Waarom hij?

Gabrielsnapt niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. Als hij probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd, wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. De Belastingdienst verwijst naar de politie, die verdenkingen tegen hem zou hebben. En de politie verwijst weer terug naar de Belastingdienst. Niemand kan antwoord geven op de vraag: waarom? En waarom hij?

"Ik ben er kapot van, het is echt heel zwaar", zegt Gabriel anderhalf jaar geleden al tegen RTL Nieuws. Maar hij is niet van plan te rusten voordat onderste steen boven is. Bij zijn speurwerk komt hij er achter dat er tienduizenden pagina’s dossier over hem zijn aangelegd bij het UWV, de Belastingdienst en de gemeente Enschede.

Persoonsverwisseling

Uit de stukken blijkt dat Gabriel in de systemen van de Belastingdienst al jaren te boek staat als verdachte in verband met het bezit van harddrugs. Deze aantekening is waarschijnlijk de bron geweest van alle ellende. Maar hoe deze aantekening achter zijn naam is gekomen is een raadsel.

Harddrugs?Gabrielweet niet wat hij hoort. Hij weet zeker: dat kan hij niet zijn. Vele telefoontjes, mailtjes en informatieverzoeken later wordt duidelijk dat er inderdaad een aantekening in zijn dossier zit over harddrugs. Maar uit de stukken blijkt ook dat hier sprake moet zijn van een persoonsverwisseling.

Lees ook: Boevenstreken van de Belastingdienst: de toeslagenaffaire in vogelvlucht

Gabriellaat het er niet bij zitten. Hij zal niet rusten voordat ie duidelijkheid heeft, belooft ie zichzelf. Een jarenlange kruistocht volgt om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar hoe deze registratie in zijn dossier is gekomen. En met welke instanties dat vervolgens is gedeeld. Niemand die deze vragen kan of wil beantwoorden.

Onterecht verdacht

Het levert meters aan dossiers op van alle correspondentie met overheidsinstanties. Steeds loopt ie weer tegen een muur op van gebrekkige medewerking. "Hij is heel vasthoudend geweest", zegt zijn advocaat Max Hazekamp. "Anderen waren allang bij de pakken neer gaan zitten."

Overal waar het maar kan trektGabrielaan de bel. Zonder resultaat. Als RTL Nieuws in september 2022 aandacht besteedt aan zijn verhaal, neemt het ministerie van Financiën wel contact met hem op. En Kamerleden stellen vragen over de kwestie. Veel helpt het allemaal niet.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voorAndroideniOS.

Pas kortgeleden komt dan eindelijk de aap uit de mouw. De politie blijkt hem ten onrechte in verband te hebben gebracht met een drugsdelict. Hoe dat precies is gebeurd blijft onduidelijk, maar er lijkt sprake van een persoonsverwisseling. Deze informatie is gedeeld met tal van andere overheidsinstanties.

Malki wacht Rutte op, en mag naar het Torentje

De politie erkent de fout en belooft hem recht te zetten. Maar daarmee is Gabriel er nog niet. Hij heeft nog steeds problemen met de Belastingdienst en het UWV. Ondanks herhaalde verzoeken wil de fiscus de foutieve aantekening niet uit hun systemen verwijderen.

Ten einde raad trektGabrielde stoute schoenen aan. Als Rutte voor verhoor bij de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid moet verschijnen, wachtMalkihem na afloop op. Gewapend met een dikke stapel stukken legt hij de premier uit wat er aan de hand is. Met resultaat: hij mag in het torentje langskomen om over zijn zaak te praten.

Eindelijk resultaat

Rutte ziet volgens Gabriel dat er iets grondig fout is gegaan. Hij belooft hem om zich voor zijn zaak in te zetten. Kort daarna krijgtGabrielinderdaad een telefoontje van een van de ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken die hem verder gaat helpen.

Eindelijk lijken er dingen in beweging te komen. Een telefoontje van desbetreffende ambtenaar naar de Belastingdienst om nog eens naar de zaak te kijken, sorteert effect. Begin november mailt een juridisch medewerker van de Belastingdienst met het aanbod om de foutieve gegevens uit de systemen te halen.

Rutte in gesprek met de commissie. © ANP

De politie en de Belastingdienst hebben de fout dan inmiddels wel hersteld. Maar daar blijft het dan ook bij. "Geen excuses, heel koud", zegt Gabriel. Het steekt hem. "Kennelijk komt sorry niet in hun woordenboek voor."

'Bedrag met vele nulletjes'

Bovendien is alle onrecht nog lang niet rechtgezet. Er lopen nog verschillende beroepen, onder andere tegen het UWV.Gabriel is niet van plan op te geven. Jaren van zijn leven zijn al kapotgemaakt en hij wil doorgaan met zijn strijd tot zijn naam volledig is gezuiverd.

Gabriels advocaat is intussen bezig om een eis tot schadevergoeding voor te bereiden. "Het wordt een bedrag met vele nulletjes", zegt hij. MaarGabriels leven is kapot gemaakt. Geen geldbedrag dat dit leed ongedaan kan maken.

Gabriels leven werd een hel, door een foutje van de overheid: 'Ik ben kapot gemaakt' (11)

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en deopvallendste verhalen in je mail?Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Compensatie gedupeerden Kabinet trekt alvast 2 miljard euro uit voor Laurentien-route toeslagen
Aangescherpte regels Ongefundeerde aanvallen en plaspauzes: tv-debat Trump en Biden
Kennismakingsgesprekken Primeur met 'vuurproef' bewindspersonen levert alleen bij PVV spanning op
01:23Ingetrokken uitnodiging Bosma over niet bijwonen slavernijherdenking: 'Ik had graag willen gaan'
Hoorzitting beoogd bewindspersoon Beoogd minister Agema: gebruik omvolking vergissing van Faber
Keti Koti Kamervoorzitter Martin Bosma niet naar nationale slavernijherdenking
Gabriels leven werd een hel, door een foutje van de overheid: 'Ik ben kapot gemaakt' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6250

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.